BuyBay in De Telegraaf

In de media

Tweede kans voor retouren

BuyBay helpt online winkeliers aan meer rendement

Vlnr. Erik Bosgoed, Teun Kraaij en Thijs Bosgoed. FOTO APA

door Gabi Ouwerkerk

Amsterdam Webwinkel Amazon ligt onder vuur nadat uit Duits onderzoek is gebleken dat het grote aantallen retour gezonden producten vernietigt. Ook als ze nog gewoon bruikbaar zijn. Meer retailers weten niet wat ze met retouren aan moeten. Als de verpakking geopend is of er een klein krasje op zit, zijn ze immers niet meer als nieuw te verkopen. BuyBay schiet te hulp.

„Veel webwinkels hebben totaal geen inzicht in het aantal geretourneerde producten”, vertelt BuyBay-directeur Thijs Bosgoed die het bedrijf in 2014 samen met zijn broer Erik begon. „De spullen worden letterlijk in een hoek gezet. Als er niets meer bij past, wordt er een opkoper gebeld die de spullen voor een fractie van de waarde meeneemt.”

Individuele aanpak voor producten

BuyBay pakt het anders aan. „Klanten sturen de retourproducten naar ons magazijn waar elk product een individuele behandeling krijgt. We kijken of het product compleet is en of er beschadigingen zijn. Bij elektronica zorgen we dat er geen data van de eerste koper opstaat.”

Na van alle kanten gefotografeerd te zijn worden de producten online te koop aangeboden. „Waar en tegen welke prijs, bepaalt onze slimme software”, legt mededirecteur Teun Kraaij uit. „Het zelflerende systeem houdt rekening met zaken als weer, maand, feestdagen, voorraad en de ontwikkeling van de nieuwprijs. Zo zal de prijs van airco’s op warme dagen stijgen, omdat er veel vraag naar is.” BuyBay streeft naar een optimaal rendement voor zijn klanten. „Van opkopers krijgen ze vaak maar 15% van de waarde, bij ons kan het oplopen tot 75%.”

Het bedrijf ontving eerder dit jaar een Horizon 2020 subsidie van €2 miljoen van de Europese Commissie. BuyBay wil daarmee uitbreiden binnen Europa. Nu handelt het bedrijf voornamelijk in geretourneerde producten uit Nederland en België, al worden ze wel al aan de man gebracht via online platformen in Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. „De toegekende subsidie is niet alleen fantastisch vanwege het geldbedrag, het is ook een erkenning voor ons bedrijf”, aldus Bosgoed.

De retourenverwerker garandeert klanten, waaronder Bol.com, Wehkamp en Acer, dat de artikelen binnen een gestelde termijn verkocht zijn. Bosgoed: „In principe handelen we in alle geretourneerde spullen, met uitzondering van kleding.” Onverkoopbare items bestaan volgens hem niet. „Of het moet echt stuk zijn. We krijgen weleens partijen die letterlijk van de vrachtwagen zijn gevallen. Maar dan proberen we delen van producten samen te voegen om er alsnog verkoopbare items uit te halen.”

Kraaij geeft toe dat de individuele aanpak van producten arbeidsintensief en kostbaar is. „Maar het is wel rendabel, legt hij uit. „Voor een gebruikte iPhone waarvan je niet weet waar die vandaan komt en of hij compleet is, zullen niet veel mensen bereid zijn meer dan €100 neer te leggen. Maar nadat wij hem gecontroleerd en schoongemaakt hebben en garanderen dat hij het doet en compleet is, kan de prijs oplopen tot wel 97% van de nieuwprijs.”

Niet alle artikelen komen in aanmerking voor zo’n individuele aanpak. Op De Bazaar in Beverwijk heeft het bedrijf een fysieke winkel waar goedkope producten te vinden zoals wasmiddel, cosmetica, glazen en speelgoed. De focus ligt echter bij de online verkoop. Binnen twee jaar hoopt het bedrijf samen te werken met alle online e-commercepartijen die ertoe doen. Ook Amazon is welkom.


Bron:
Gabi Ouwerkerk voor De Telegraaf.

Meer weten over BuyBay?

Neem dan contact op met Laurens!

Laurens Wijkstra

Sales & Account Director

Contact Laurens

Gerelateerd nieuws